Mesnevi'de Hz. Peygamber Sevgisi

Konferanslar serisine bu hafta Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi KIRLANGIÇ konuk oldu.

gel ne olursan ol yine gel

Prof. Dr. Hicabi KIRLANGIÇ "Mesnevi'de Hz. Peygamber Sevgisi" konulu konferansında şu görüşleri dile getirdi.

Mevlana şairlik yönü çok güçlü ve ifade gücü etkili mutasavvıf bir şairdir. Farsça yazan beş büyük sairden biridir. Mesneviden başka eserlerindeki ifade gücü de çok yüksektir ancak Mesnevide Hz. Peygamber sevgisini O'nun hadislerini, sahabeye olan hürmetini çok bir güzel sekil de dile getirmiştir. Kur'an-ı Kerim'i mihver alırken Hz. Peygamber ve sahabenin de hayatlarını ele alıyor. Mevlana'nın "Ben seçilmiş Muhammed'in ayağının tozu, kitabin kölesiyim, kim bundan başka bir söz söylerse o kişiden de, o sözden de dışarıyım? seklinde bir de rubaisi bulunmaktadır. Farsçada "Allah" kelimesi yerine "Goda" (Huda) kelimesi kullanılırken Mevlana ve babası Allah diyorlardı.

Mevlana hakkında birbirinden farklı görüşler var. Mevlana çağdaş bir peygamberdir diyenlerin yani sıra, Mevlana'nın eserlerini okuyarak sevap kazanabileceğinizle savunanlarda vardır ki bunlar İslam'dan uzak durmak isteyenlerin düşünceleridir. Birde Mevlevilik var ki bu Mevlana'dan sonra ortaya çıkmıştır ve Mevlana yaşadığı süre boyunca hiçbir zaman Şeyhlik iddiasında bulunmamıştır. Mevlanayı tanımada bir takim problemler yasanmaktadır. Yirmiiki dile çevrilen Mesnevinin kontrolü yapılamamaktadır. Bu da çevirinin tam manasıyla yapılamıyor olmasının sonucudur. Mevlana Mesneviyi yazarken sohbet anında gelişen olaylar ve sorulan sorularla şekillendirdiğinden parça parçaymış gibi gözükse de okunduğunda insanin kendini geliştirebileceği bir kitap olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle Mesneviyi beğenmeyip eleştirenlerinde bunalıma girdiklerinde mesneviye sığındıkları görülmüştür.

Soru-Cevap kısmında ise şunları belirtti: Neden farsça yazmıştır? sorusuna, o dönemin şehirli insani bu dili anlıyordu ve Mevlana'nın en iyi bildiği dil Farsçadır seklinde cevap verdi. Günümüzde içi boş bir Mevlevilik ve Mevlana anlayışının yaygınlaştığını savunan Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, "ben Kuran'in kölesiyim" diye baslayan ifadelerin ona ait olduğunu, ama "gel ne olursan ol yine gel" ve "yedi öğüt" seklinde sıralanan ifadelerin de ona ait olmadığını belirtti. Mevlanayı ancak eserlerinden okuyarak doğru olarak anlayabileceğimizi belirterek konuşmasana son verdi.

Diğer Haberler

  • Çorum’da kardeşlik ve kitaphane…

    Mine Alpay Gün'ün Milli Gazete'deki Vakfımız ve Çorum ile ilgili köşe yazısı

  • Milletin imânı gidiyor!

    İlmi ve Fikri Araştırmaları Merkezi (İFAM) Kurucusu, İlahiyatçı Dr. İhsan Şenocak, “Milletin imânı gidiyor, aileler dağılıyor, hep birlikte felâkete sürükleniyoruz” dedi.

  • Kitaphane hizmete açıldı

    Çorum Çağrı Eğitim Vakfı tarafından hazırlanan ‘Gençlik Merkezine Çağrı’ adlı proje kapsamında oluşturulan ‘Kitaphane’ dün Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak 1. Cadde numara 5’te açıldı.

  • Gayemiz Allah’ın rızasını bilen bir nesil yetiştirmek

    Vakfımız ve İFAM işbirliği ile gerçekleştirilen Yaz Etkinlikleri mezuniyet gecesi düzenlendi.

  • BASIN AÇIKLAMASI

    Bu asılsız yayınlarla ilgili yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.

  • AMACIMIZ, ALLAH'IN DİNİNİ YAŞAMAYI GAYE EDİNMİŞ BİR NESİL YETİŞTİRMEK

    Biz İslam'ı yaşarken evimizde ailemizle yaşamalıyız. Allah resulünün kendi eşiyle, çocuklarıyla nasıl bir hayatı varsa onu öğrenme mecburiyetimiz vardır. Sokakta yürürken, kardeşlerimize konuşurken, su içerken, muhabbet ederken hayatımızın her alanına İslam'ı koyma mecburiyetimiz var.

  • İslâm’la yeniden dirilecek

    Diyanet İşleri Başkanlığı Aşık Kutlu Eğitim Merkezi Müdürü Dr. İhsan Şenocak, “Üzerine ölü toprağı serpilen bu ümmet, İslâm’la yeniden dirilecek” dedi.

  • Prof. Dr. Salim ÖĞÜT Hoca’nın Ardından

    Salim Öğüt Hoca’yı bir yerlere mal etmek isteyenlere onun eserlerini ve konferanslarını sohbetlerini tavsiye ediyoruz. 

  • Allah'tan cennet bekliyorsak cennet gibi bir ev kurmalıyız

    Cami kimseyi evliya yapmaz. Annelerin büyütüp adam ettiği çocuklar ümmeti Muhammed'e uygun insanlar olurlar.

  • Mübarek 3 Aylar

    Gözümüzü, gönlümüzü, yönümüzü, yolumuzu, arzu ve isteklerimizi fani olandan baki olana çevireceğiz mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz.